запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.vn.ua - Карта Вінниці"

Що таке майнінг і чи є в ньому сенс у 2023 році

Ще 5-6 років тому майнінг був одним із найпопулярніших способів заробітку в мережі. Саме слово mining можна перекласти як «видобуток копалин». Однак у 2017 році справжнім скарбом були не мінерали чи дорогоцінні метали, а криптовалюта. У той час ціна біткоїна почала стрімко зростати й більшість людей, які скептично ставилися до цифрових грошей до цього, почали активно надолужувати втрачене. Але з кожним роком процес отримання токенів ставав дедалі складнішим.

Різновиди майнінгу

Сучасний майнінг – це розв'язання математичних задач, які дозволяють з'єднувати блоки інформації (block) у єдиний ланцюжок (chain). У такий спосіб і створюється технологія блокчейн (blockchain). За розв'язання одного завдання, яке містить обчислення цифрового алгоритму, майнер отримує винагороду у вигляді токена.

 

На перший погляд, складнощів з обчисленням виникнути не має, особливо враховуючи можливості сучасної техніки. На практиці – все набагато складніше. Вся справа в обмеженій кількості токенів (особливо це стосується найбажанішої криптовалюти – біткоїну) і зростаючій кількості майнерів. З кожним новим претендентом на «скарб» обчислити алгоритм стає все складніше і довше.

 

Заведено виділяти три типи майнінгу:

• сольний;
• хмарний;
• у пулі.
 

Сольний майнінг був популярний близько 6 років тому, коли можливостей заліза на комп'ютері вистачало для розв’язання завдань і отримання монет. Сьогодні він втрачає актуальність, оскільки пов'язаний із величезними витратами на покупку обладнання. Не кожен майнер може дозволити собі вкласти кілька тисяч доларів заради тривалого процесу отримання токенів.

 

З цієї причини майнери стали об'єднуватися в пули або ферми. Це передбачало підключення багатьох користувачів до єдиного сервера. Таким чином, при відносно невеликих витратах, виходило значно збільшити потужність обладнання. Щоправда, винагороду доводилося ділити на всіх учасників процесу.

 

Хмарний метод майнінгу найдешевший, але найменш ефективний. Для його здійснення майнеру не доведеться купувати дороге «залізо». Натомість він може орендувати великий обсяг хешрейту на віддаленому сервері. Мінус полягає в тому, що для отримання мізерної винагороди потрібно витратити місяці, а то й роки.

 

Яке обладнання використовують для майнінгу токенів

Коли видобуток цифрових монет був досить простим, майнери користувалися домашніми комп'ютерами із середніми характеристиками. Скажімо більше, отримати біткоїн можна було за допомогою не найпотужнішого ноутбука.
 

Минуло кілька років, люди побачили можливість заробити на крипті й величезним потоком ринули в освоєння технології блокчейн. З одного боку, це привернуло увагу до децентралізованих систем і дозволило курсу битка зростати й надалі, з іншого боку – вимоги до майнерів також значно зросли. Навіть найпотужніші комп'ютери з найкращими відеокартами не могли обчислити необхідні завдання. Так почали створюватися ферми з великою кількістю дорогої техніки.

 

Звичайно, попит на графічні адаптери зробив їх дефіцитним та дорогим товаром. При цьому отримати біткоїн за допомогою ПК стало неможливим, тому майнери перейшли на пошук альткоїнів. 

 

Сьогодні биток можна отримати за допомогою модулів FPGA. Також використовується апаратура на основі ASIC. Такий майнінг потребує ще більших вкладень, зокрема й на оплату рахунків за електрику. Не дивно, що він поступово сходить нанівець, поступаючись місцем трейдингу, як способу заробити на криптовалюті.