запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.vn.ua - Карта Вінниці"

"Вижили" після пандемії професії: хто все ж таки зможе знайти роботу

Пандемія торкнулася всіх професій, але деякі вакансії на думку рекрутерів залишилися в строю і після зняття карантинних обмежень.

Ринок професій зазнав значних змін у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції. На думку Департаменту праці столиці Російської Федерації – з усіх офісних працівників повернутися на свої робочі місця зможуть лише керівні посади, а базова робота фірм триватиме дистанційно. Рекрутери також висловили свою думку щодо цього. За їхніми підрахунками в таких умовах будуть потрібні програмісти і, природно, працівники медичної сфери. А ось турагентам та іншим працівникам, пов'язаним з подорожами, а також - бухгалтерам та працівникам сфери обслуговування варто подумати про зміну кваліфікації.

Офісна робота

Після зняття всіх обмежень, пов'язаних із ковідом, офісна робота буде доступна далеко не всім. Ці слова належать Олександрі Олександровій, яка обіймає керівну посаду в Департаменті праці та соцзахисту населення Москви. Адже після такої тривалої самоізоляції всі працівники цієї сфери почнуть прагнути повернути свої посади в офісах, що призведе до зростання конкуренції та нестачі вакансій. На кількість запропонованих місць також вплине офлайн-робота, адже тепер багато посад продовжать дистанційний формат. Як підсумок, базу працівників складуть "елітні" посади, а решта буде максимально завантажена віддаленим. Адже з урахуванням умов роботи терміни виконання завдань скоротили, а їхня кількість стала неухильно зростати.

Офлайн робота - привілей чи покарання?

Віддалена робота стала ближче до поняття «мас-маркет», перевагу отримали фірми, які заздалегідь перенесли робочі процеси у дистанційний формат, маючи співробітників, пристосованих до віддаленої схеми роботи. Ринок праці став звернений на їхню користь, вони не зазнали вагомих збитків, як решта компаній.

Фокус у наші дні змістився у бік онлайн-взаємодій як з клієнтами, так і з бізнес-партнерами. Наразі популярні такі професії, як технічні розробники, програмісти, посади у сфері кібербезпеки, а також SMM-штат. Всі вони найбільш адаптовані до умов, що склалися під час пандемії. Але не маючи вибору, й інші працівники потроху пристосовуються до такої системи роботи, адже майже всі звичні маніпуляції можливі онлайн.

Адже саме фахівці, які вміють підлаштовуватися під будь-які умови та розвинена технологічна частина робочої сфери стали основною подушкою безпеки багатьох фірм. Технологічний рівень цінуватиметься і в майбутньому, що підвищує попит на цифрову частину ринку праці. Часткове переведення фірм у дистанційний формат знижує витрати, при цьому лише підвищуючи продуктивність, тому попит на видалення залишиться. Плюси в цьому знайдуться і для співробітників, тепер не потрібно витрачати час та інші ресурси на дорогу до офісу, а також з'явилася можливість самостійно вибирати та облаштовувати як робоче місце, так і графік.

Однак рекрутери обіцяють різке зростання малого бізнесу після зняття обмежень, адже кожен шалено чекає на той момент, коли зможе відвідати улюблений ресторан або салон краси.

Чому стала актуальною сфера реабілітації?

Насамперед причиною тому стало старше покоління, адже після пандемії їм потрібен догляд, різноманітні оздоровчі програми.

Втім, медики таким чином займають лідируючі позиції на ринку праці. За словами рекрутерів, так залишиться після пандемії. Адже усвідомлення важливості цієї сфери вже не відібрати.

Допомога, підтримка та реабілітація потрібні людям і в технологічній сфері. Щоб розібратися у віддаленні багато хто шукає особистих IT-помічників.

Очікується розвиток та незвичних для нас професій. До них відносять біофармакологів, біоінженерів, нейропсихологів і навіть дизайнерів віртуальної реальності.

Яким посадам таки не вдасться пережити пандемію?

Фахівці обіцяють песимістичні прогнози переважно співробітникам допоміжних посад, наприклад, відділ кадрів або сфера бухгалтерії. Адже оптимізація штатів показала, що такі вакансії можна скоротити щонайменше на 10%.

Також підвищується ризик втрати таких професій, як касири, продавці та інші контактні професії. В умовах карантину багато компаній навчилися обходитися без них.

Найважчий прогноз у туристичній сфері. Багато агентств збанкрутували, адже їхніми послугами й раніше часто користувалися через інтернет, а тепер попит зник зовсім.

Пошук роботи завдання непросте, а зараз все більше ускладнилося. Тому варто починати моніторити вакансії вже зараз.