запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.vn.ua - Карта Вінниці"

Як вибрати автомобільний акумулятор

автомобільний акумулятор складається з корпусу та спеціальних осередків, куди встановлюються електроди (свинцеві пластини), на які наноситься головний реагент у роботі пристрою. Для забезпечення безпеки, попередження замиканнявсі електроди поділяються сепаратором.

Основні параметри добору



Існує кілька технічних характеристик, які слід перед покупкою вивчити, щоб не помилитися з моделлю. До таких відносяться:

• Ємність акумулятора, що вимірюється в Ампер-годинах (позначається А·ч або Ah).
• Пусковий струм.
• Загальні габарити батареї та тип її кріплення .
• Полярність.
• Обслуговуваність.
• Дата виготовлення.
• Бренд.

Безумовно, кожна модель має свої характеристики, властивості, можливості. Чим вищі показники, тим, відповідно, краще. Але від них у безпосередній залежності знаходиться і вартість пристрою.

Ємність



Це поняття означає доступний енергетичний запас. Для легкових автомобілів вибирати акумуляторну батарею слід у межах ємності між 45 і 66 А·год, залежно від типу та об'єму двигуна. Акумулятори ємністю 60 Ah користуються найбільшою популярністю серед автомобілістів, встановлюються на машини з моторами, що працюють на бензині, об'єм яких знаходиться в межах між 1,3 і 1,9 л. Позашляховики, дизелі вимагають більшої ємності батареї. Зазвичай ці показники коливаються в межах між 75 і 90 Ah. При виборі даного автопристрою важливо дотримуватися рекомендацій виробника машини, застосовуючи акумулятори номінальної ємності. В іншому випадку (якщо, наприклад, придбати потужніший) можуть виникнути цілий ряд проблем і перебоїв у роботі мотора, всієї електросистеми машини.

Пусковий струм



Ще одна найважливіша характеристика автомобільної АКБ, що позначає максимальну величину струму, що віддається батареєю за певний часовий термін, що становить, як правило, від 10 до 30 сек. при t – 180С. Чим вище вказана цифра, тим менше знадобиться зусиль для запуску двигуна автомобіля навіть при найнижчих температурах повітря взимку.

Габарити та тип кріплення



Прийнято розрізняти так звані європейський (на ємність 60 А 242 times 175 times; 190 мм) і азіатський (232 times; 173 times; 225 мм) типи акумуляторів по , як правило, для легкових автомобілів. Щоб купити акумулятор відповідного розміру, заздалегідь варто уточнити техдані машини. Також необхідно звірити тип кріплення, оскільки відмінності існують між азіатськими марками та євро автомоделями.

Полярність та інші властивості



Перше, це розташування електродів. Розрізняють пряме чи зворотне. Вітчизняні машини комплектуються АКБ із першим типом полярності. У них позитивний електрод розташований у лівій частині пристрою. На іномарках монтується АКБ з полярністю другого типу, де, відповідно, електрод розташований праворуч. Щоб підібрати потрібний акумулятор цю характеристику можна знайти в інструкції з експлуатації автомобіля. Що стосується обслуговування, АКБ бувають малообслуговуються і самодостатні (що не потребують догляду до кінця терміну служби). Від дати виготовлення та бренду пристрою безпосередньо залежать термін та якість його служби.