запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.vn.ua - Карта Вінниці"

Чому болять суглоби і чим це небезпечно

Поширений та стрімко молодіючий симптом захворювань опорно-рухового апарату – біль у суглобах. Раніше зі скаргою на артралгію зверталися переважно після 70 років, але сьогодні багатьом пацієнтам немає ще й 35 років. З кожним роком проблема стає дедалі актуальнішою, і це лише офіційні цифри. Багато хто займається самолікуванням, безконтрольно приймають знеболювальні таблетки і не поспішають до лікаря, а патологія тим часом розвивається. Тим часом дуже важливо розпочати своєчасне лікування під наглядом фахівця, оскільки запущена стадія загрожує серйозними та непоправними наслідками.

Суставні болі, як і будь-які інші, – особливий сигнал. З дитинства до старості він супроводжується неприємними відчуттями, які з нервових закінчень надходять у мозок. І це відбувається не через погоду, магнітні бурі, поганий настрій. Проблема носить зовсім інші причини – будь-які порушення чи пошкодження механічного, травматичного чи запального характеру. У різних випадках хворі суглоби можуть заявляти про себе по-різному:

  • незначними неприємними відчуттями,

  • тріском або хрускотом,

  • онімінням,

  • затіканням,

  • потягуванням,

  • прострілами,

  • палінням.

У більшості випадків виною цьому артрит (запалення) або артроз (зміни в поверхнях кісток, що зчленовуються, деформація суглобів і обмеження рухливості). Запальний процес подібний до лісової пожежі, починаючись раптово, бурхливо, з набряками і сильними болями навіть у стані спокою, а також почервонінням шкіри та «жаром». Артроз проявляється інакше – спочатку безсимптомно, згодом невеликим ниючим болем тільки при рухах, цілком терпимим, але наростаючим. У будь-якому випадку характерні симптоми далеко не нешкідливі, тому потрібно якнайшвидше звернутися за допомогою.

Як позбутися болю

Для досвідченого лікаря не важко поставити правильний діагноз і підібрати лікування з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнта. Одне з першочергових завдань, вирішення яких спрямований ефективний курс, – зняття симптомів. У цьому допомагають спеціальні мазі зовнішнього застосування та знеболювальні таблетки. Механізм дії анальгетичних засобів пов'язаний з придушенням медіаторів болю та запалення – вони виробляються при передачі сигналу больовим імпульсом у мозок за нервовими закінченнями.

Друге важливе завдання – виявити та усунути причину виникнення симптому. Наприклад, якщо це малорухливий спосіб життя, характерний для офісних працівників, потрібна особлива гімнастика раз на годину. Якщо причиною стала травма, вживаються відповідні заходи. Залежно від показань вносяться коригування до раціону харчування, призначаються фізіотерапевтичні процедури, рекомендуються фізичні навантаження або, навпаки, повний спокій. Головне – дотримуватися приписів лікаря, і можна перемогти численні недуги.