запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.vn.ua - Карта Вінниці"

Чек-лист профілактичних оглядів для жінок

Зараз, коли медицина досягла високого рівня розвитку, стає все більш очевидним, що майбутнє — за профілактикою та ранньою діагностикою. Більшість захворювань, включаючи онкологічні, на початку свого розвитку є виліковними, а ті, які не можуть бути вилікувані, вдається взяти під контроль і не дати їм зруйнувати організм. Проблема у цьому, що у ранніх стадіях хвороби немає симптомів. Іноді вони виявляються випадково, наприклад, рак молочної залози іноді виявляється у жінок, які звертаються за естетичною корекцією грудей. Але сподіватися на щасливий випадок безглуздо, він може ніколи не настати. Тут на допомогу приходить регулярний профілактичний огляд або чек-ап.

Якщо через певні інтервали часу перевіряти організм, шанси виявити захворювання в зародковому стані різко підвищуються, а значить, з'являється можливість позбавити його пацієнта, причому без необхідності складної, витратної і важко переносимої терапії.

Профілактичний огляд у гінеколога

З початком статевого життя жінці рекомендується відвідувати гінеколога один раз на рік. Починаючи з 21 року, кожні 3 роки слід здавати аналіз на онкоцитологію (ПАП-тест), який допомагає ранньому виявленню раку шийки матки (РШМ). За підвищеного ризику РШМ такий тест рекомендується здавати щорічно. Ризик підвищений, якщо ви:

  • палите;

  • інфіковані ВІЛ;

  • часто змінюєте статевих партнерів і не користуєтесь презервативами;

  • приймаєте кортикостероїди;

  • у вашої матері, рідної сестри або бабусі в анамнезі РШМ.

Якщо ваш гінеколог вважає, що є ризик щодо низки патологій, він може порекомендувати іншу періодичність перевірок, наприклад, один раз на півроку. Детально про профілактичні гінекологічні огляди за посиланням: https://mdclinics.com.ua/uslugi/ginekologiya-i-profilaktika/">https://mdclinics.com.ua/uslugi/ginekologiya-i-profilaktika /

Профілактичний огляд у мамолога

Маммолога слід відвідувати щороку всім жінкам після 40 років. Однак існує група високого ризику раку молочної залози (РМЗ), куди входять жінки з мутаціями у генах BRCA1 та BRCA2. У разі виявлення профогляд необхідний кожні півроку, починаючи з 20 років. Аномалії генів BRCA1 та BRCA2 можна запідозрити, якщо є сімейний анамнез РМЗ. Але правильним буде не ворожити і не підозрювати, а один здати генетичний аналіз і знати точно — це дозволить збудувати правильну періодичність профілактичного мамологічного огляду.

Профілактичний огляд у стоматолога

Один раз на півроку слід проходити стоматологічний огляд. Така періодичність дозволяє не дати руйнуватися зубам, лікувати їх на стадії поверхневого чи середнього карієсу, своєчасно видаляти зубний наліт, зберігаючи навколозубні тканини. Інакше кажучи, це дає можливість зберегти здоров'я порожнини рота, не вдаючись до дорогих методів лікування та протезування якомога довше.

Це три перевірки, які повинна регулярно проходити кожна жінка. Періодичність інших визначається індивідуально, оскільки залежить від віку, стану здоров'я, місця роботи, регіону проживання та інших факторів.