запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.vn.ua - Карта Вінниці"

Поради рибалці: як вибрати човновий мотор

Прогулянка акваторією — захоплюючий захід, який подобається дорослим та дітям. Набагато зручніше не самостійно веслувати веслами, а використовувати підвісний човновий мотор для пересування. Особливо його оцінять затяті рибалки, які люблять відкривати для себе нові місця, а не просто сидіти біля берега з вудкою. У цій статті розберемося, на що потрібно звернути увагу при виборі двигуна для човна ПВХ.

Як здійснюється керування?

Зустрічаються два варіанти:

  1. Румпельне керування за допомогою важеля, розміщеного на двигуні. Потребує певних навичок, адже курс руху вибудовує людина. Також капітан не повинен далеко відходити від важеля, щоб уникнути усунення з курсу. Зазвичай румпельне управління використовується на малопотужних човнах, які купують для неспішних прогулянок акваторією.

  2. Дистанційне керування відбувається за допомогою керма, на яке передається сила руху від мотора. Це зручний, але досить дорогий варіант, який зазвичай вибирають для швидкохідних човнів, що рухаються зі швидкістю понад 100 км/год.

Чим «харчується» двигун?

Човниковий мотор може працювати на дизпаливі або електроенергії.

  1. Бензинові двигуни гарантують швидкохідність судна, мають підвищену продуктивність і високий ресурс. Рідко виходять із ладу, легко обслуговуються, абсолютно безпечні в експлуатації та представлені широким модельним рядом. Важливо вчасно поповнювати запас палива, щоб не потрапити посеред озера без руху.

  2. Електричні мотори відрізняються економним споживанням електрики, екологічністю, компактними розмірами та невеликою вагою. Поміщаються навіть у маленькі човни та недорого стоять, тому по кишені кожному рибалці. Потужність у них обмежена, тому використовувати електричні варіанти можна для повільних поїздок водною територією на задоволення.

Важливо знати, що бензинові мотори з двигуном внутрішнього згоряння бувають 2-х та 4-х тактними:

  • двотактні двигуни недорого стоять, дуже компактні, рідко виходять з ладу, але під час роботи сильно шумлять і вібрують;

  • чотиритактні двигуни економно витрачають паливо, забезпечують плавний рух судна (без поштовхів та ривків), не вимагають регулярної дозаливки олії, але займають багато місця і дорого коштують.

Який рівень потужності?

Тут все простіше: чим потужніший мотор, тим більший за вагами і габаритами човен він може привести в рух, і швидше набирає швидкість. Рівень споживання енергії також зростає залежно від рівня продуктивності. Важливо знати, що виробники надувних човнів вказують, який двигун потужності їм підходить. Перевищувати цей показник категорично не рекомендується: це може призвести до поломки судна та навіть небезпечної ситуації на воді.

Як відбувається запуск

Мотор може заводитися вручну або за допомогою ключа, поворот якого рухає акумулятор. Ручний стартер — бюджетне рішення для тих, хто не проти докласти зусиль для того, щоб вирушити у плавання. Зазвичай він встановлюється на двигунах із малою потужністю. Електрозапуск — рішення для двигунів з високою продуктивністю, що потребує мінімум зусиль.

Тепер ви знаєте, як вибрати мотор. Бажаємо вдалих покупок!