запам'ятайте / запишіть
повідомте, що ви знайшли інформацію
на сайті "Map.vn.ua - Карта Вінниці"

Використання криптовалюти: питання безпеки

Кожен десятий українець має заощадження у цифровій валюті. Такий спосіб заощаджень дуже вигідний, адже курс більшості популярних монет поступово зростає. Причому до швидкого зростання може призвести будь-яка подія: від політичних змін у певній країні до звичайного допису відомої людини в соціальній мережі. Ніхто не міг передбачити шаленого успіху крипти. У 2016 році курс ефіру знаходився в межах 1 долара, а зараз він сягає 70 тисяч гривень!

 

Звісно, наявність таких заощаджень породила категорію цифрових шахраїв, які хочуть заволодіти цінними криптовалютними заощадженнями. Досвід показує, що в першу чергу страждають ті, хто не захистив гаманець або допустив неуважність.

 

Способи захисту криптогаманця

Головне правило – максимальний захист гаманця: ні в якому разі його не можна зберігати у відкритому доступі. Сам флеш-накопичувач чи смартфон може бути загублено чи навіть викрадено.

 

Зазвичай власники крипти зберігають паролі для входу на своєму смартфоні, адже так зручніше. Звісно, так можна робити, але доступ до смартфона повинен бути надійно заблокованим. Краще робити це за допомогою унікального графічного коду, який знає лише власник. Не менш ефективний спосіб – унікальний відбиток пальця. Доступ через обличчя – найнебезпечніший спосіб, адже недорогі смартфони можна розблокувати навіть по фото власника.

 

Не зайвим стане і самознищення даних. Звісно, попередньо важливу інформацію копіюють у хмарний сервіс, щоби в будь-який момент відновити дані. У зловмисника буде всього кілька спроб розблокування смартфона перед тим, як всі дані буде стерто з пам’яті.

 

Паролі для входу в гаманець повинні бути унікальними, тобто не дублювати паролі для входу в соціальні мережі чи пошту. Захистить від втрати даних на комп’ютері встановлення якісного антивірусного забезпечення та регулярна перевірка системи.

 

Як не втратити своїх цифрових накопичень?

Наступна вимога до власника – максимальна уважність. Шахраї використовують різні способи заволодіння цифровим капіталом. Серед них:

  • копія сайтів (однакове оформлення з мінімальними відмінностями в адресі);
  • додатки на смартфон, що викрадають дані;    
  • фішингові програми (ПЗ, що краде коди доступу);
  • накачка ринку (користувач отримує неправдиві дані про втрату курсу певною валютою, після чого невигідно для себе продає її);
  • шантаж і т. д.

 

Перше, що необхідно перевіряти щоразу, – що назва сайту така, як треба. Тільки після цього можна вводити дані для входу.

 

При першому переказі коштів всі дані необхідно вводити уважно й обережно. Краще впевнитися в безпечності такої транзакції, переказавши мінімально можливу суму.

 

Особливість транзакцій у крипті полягає в неможливості скасувати операцію. Тобто, якщо допустити помилку при введенні даних хоча б у одній букві, кошти вже неможливо буде повернути, а гроші будуть направлені в невідомому напрямку. Зберігання накопичень у крипті – неймовірна зручність, надійність та вигода. Але це і велика відповідальність: кожна фінансова операція потребує максимальної уважності від власника монет.